02.02.2018.

MINISTAR BUKVAREVIĆ U POSJETI REPUBLICI TURSKOJ

MINISTAR BUKVAREVIĆ U POSJETI REPUBLICI TURSKOJ

SASTANAK MINISTRA SA DOPREMIJEROM VLADE REPUBLIKE TURSKE NUMANOM KURTULMUŞOM I GRADONAČELNIKOM ISTANBULA MEVLÜTOM UYSAL

Ministar Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH Šerifom Patković, na poziv udruženja „Gazije“ iz Turske i Gradonačelnika Istanbula, bili su u posjeti Istanbulu, Republika Turska.

Istanbul, 02.02.2018.godine: Prilikom radne posjete, Ministar Bukvarević se sastao sa gradonačelnikom Istanbula Mevlütom Uysal, te se zahvalio na svemu što Republika Turska radi za Bosnu i Hercegovinu i prezentovao projekte koje realizuje Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkoga rata.

Radi se o projektima pomoći u zapošljavanju boračkih kategorija, na prvom mjestu zapošljavanju djece šehida i zapošljavanje kroz boračke zadruge. Kako već postoji 80 boračkih zadruga, planiran je projekat Sajam boračkih zadruga, koji će biti održan u Sarajevu u drugoj polovini 2018.godine. Ministar je uputio poziv gradonačelniku Istanbula da bude gost Sajma i Bosne i Hercegovine, te da pomogle u povezivanju kompanija iz Istanbula i boračkih zadruga, u cilju što veće proizvodnje i plasmana proizvoda koje proizvode boračke zadruge.

Šerif Patković je upoznao gradonačelnika Uysala sa ciljevima boračkog zadrugarstva, a to je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija i rehabilitacija istih, te je također informisao Gradonačelnika da je oformljen Borački zadružni savez Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti nosilac udruženog djelovanja boračkih zadruga i najavljenog Sajma boračkog zadrugarstva u Sarajevu.

Federalni ministar se sastao i sa ministrom kulture i turizma, odnosno dopremijerom Vlade Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Na prijemu kod dopremijera, istaknuta je opredjeljenost Bosne i Hercegovine na njenom europskom i NATO putu i još jednom iskazana zahvalnost Predsjedniku, Vladi i narodu Republike Turske na podršci Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima.

Ovom prilikom je istaknuto zajedničko opredjeljenje za daljnji razvoju odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno se razgovaralo o razvoju kulture sječanja na sve žrtve u agresiji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Najavljeno je da će iz Turske, putem udruženja „Gazije“, doći do 1000 učesnika Marša mira, a domačini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH.

Kabinet ministra

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA