11.01.2018.

GODIŠNJICA REGIONALOG SAVJETOVANJA PATRIOTSKE LIGE U KALESIJI

GODIŠNJICA REGIONALOG SAVJETOVANJA PATRIOTSKE LIGE U KALESIJI

U organizaciji Udruženja boraca Patriotske lige Kalesija i u saradnji s Odborom za obilježavanje značajnih događaja općine Kalesija, u Tojšićima u Kalesiji danas je obilježena 26. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu.

Tuzla, 11.01.2018.godine: Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u Tojšićima počelo je obilježavanje 26.godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu, fatiha je  proučena i položeno cvijeće i na spomen obilježju u Kalesiji.

Emocije kod prisutnih bile su prisutne i danas, nakon 26.godina. Prisjetili su se kako je sve počelo a prisjetili su se i onih koji su stajali na braniku Bosne i Hercegovine i njenu slobodu platili svojim životima.

Na Regionalnom savjetovanju Patriotske lige, koje je održano 11. januara 1992. godine u Tojšićima, organizirana je priprema za odbranu Bosne i Hercegovine.  Ovo Regionalno savjetovanje Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu bilo od velikog značaja za odbranu Bosne i Hercegovine i njenog naroda.

- Upravo jedinice PL su primile prve udare na prostoru sjeveroistočne Bosne, od Kula Grada preko zaseoka Teočak, Sapne i Kalesije. To je sasvim dovoljan broj argumenata da je ovaj datum uvršten u kalendar značajnih datuma kada je u pitanju Tuzlanski kanton - rekao je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno  - oslobodilačkoga rata doc.dr. Salko Bukvarević.

Prema riječima ministra Bukvarevića pokazalo se da je pomenuto savjetovanje bilo jedno od najznačajnijih savjetovanja u organizaciji Patriotske lige i kompletne odbrane regije Sjeveroistočne Bosne.

- Naša trajna zadaća je podsjećati na važnost ovakvih datuma samo sa jednom porukom da se agresija, rat i genocid nikada i nikome ne ponovi - istakao je Ministar Bukvarević.

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na spomen obilježju, svi su prisustvovali i svečanoj akademiji koja se održala u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija.

Kabinet ministra/Fena/NTV

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA