14.06.2017.

Potpisani ugovori za zapošljavanje pripadnika boračke populacije

Potpisani ugovori za zapošljavanje pripadnika boračke populacije

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata osiguralo je u ovogodišnjem budžetu milion KM kako bi se putem zadruga ili pojedinačno rješavalo pitanje zapošljavanja demobiliziranih boraca.

U okviru te budžetske stavke danas su u Sarajevu potpisani ugovori vrijedni 404.000 KM. Dokumente o dodjeli sredstava potpisao je resorni federalni ministar Salko Bukvarević i predstavnici 16 zadruga te pet demobiliziranih boraca.

Bukvarević je danas na pres-konferenciji naglasio da je upravo zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca te zapošljavanje demobiliziranih boraca, koji spadaju u kategoriju stanovništva koja teško dolazi do posla s prosjekom od 55 godina prioriteti ovog ministarstva.

Namjera je ova pitanja rješavati dugoročno, pojašnjava Bukvarević te ističe da je obišao zadruge u Mostaru i Čapljini i uvjerio se u učinkovitost ovog projekta.

- Zapošljavanjem ove kategorije društva borcima se vraća dostojanstvo, a budući da oni imaju i traume iz proteklog rata, radno-okupaciona terapija pomaže u prevazilaženju i tih problema. Upravo su to razlozi zbog kojih je važno osigurati posao za demobilizirane borce - pojasnio je ministar.

Adem Šačić iz Komisije za dodjelu ovih sredstava kazao je da je bio 81 aplikant za ova sredstva, a potom je upriličen obilazak 41 aplikanta gdje su se članovi Komisije uvjerili u opravdanost zahtjeva za dodjelu sredstava iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, zanatstva i proizvodnje.

- Od ovog projekta očekuje se zapošljavanje više desetaka svih boračkih kategorija, a mnogo više indirektno zapošljavanja. Obaveza je da se sredstva implementiraju po odobrenom projektu - zaključio je Šačić.

Predstavnici zadruga i demobilizirani borci zahvalili su Ministarstvu ističući da u Federaciji postoji između 50 i 70 zadruga čime je stvoreno isto toliko privrednih subjekata, što zapravo znači otvaranje novih radnih mjesta i veću domaću proizvodnju.

Uime Zadružnog saveza Federacije BiH Nagib Hadžić istaknuo je da je ovo novi oblik pomoći boračkoj populaciji, a za ovaj projekt kazao je i da je prvi koji prepoznaje zadrugarstvo kao najkvalitetniji oblik organiziranja grupa ljudi uključujući i boračku populaciju.

Ovo je druga godina otkako Ministarstvo u budžetu Federacije BiH osigurava sredstva za pomoć za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih kategorija putem boračkih zadruga.

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA